
Цілющі особливості кульбаби, про які ви не знали
Кульбаба є цілющою рослиною, властивості якої дійсно надзвичайні.
1. Для нирок та печінки
Завдяки цьому напою печінка відмінно справляється зі своєю роботою. З іншого боку, цей відвар має сечогінні властивості. Це означає, що завдяки відвару кульбаби наші нирки починають ефективніше виводити надлишки солей і рідин разом із сечею.
2. Стабілізує рівень цукру
В деяких людей, особливо у діабетиків, кількість глюкози в крові в нічний час може підвищуватися. Чому це відбувається? Цей феномен пояснюється діяльністю певних видів гормонів, наприклад, кортизолу й епініфрину. Саме в них приховується причина спонтанного підвищення рівня глюкози в крові. Відвар кульбаби дозволить уникнути появу цього феномена, який часто турбує деяких людей.
3. Бореться із запальними процесами
Кульбаба містить жирні кислоти, антиоксиданти (наприклад, бета-каротин), вітамін С, калій, залізо, кальцій, магній, цинк, фосфор і вітамін D. Завдяки цьому неймовірному коктейлю з живильних речовин нашому організму легше боротися із запальними процесами, якими супроводжуються такі захворювання, як артроз і артрит. Якщо ночами у вас німіють кисті рук, зводить ноги або турбують болі в суглобах, навіть не сумнівайтеся: спробуйте щодня пити відвар кульбаби перед тим, як йти спати.
4. Зміцнює імунітет
Згідно з результатами багатьох досліджень, одна з головних властивостей кульбаби полягає в зміцненні імунної системи людини. Саме із цим пов’язаний її гіркий смак. Кульбаба не тільки ефективно очищає наш організм від токсинів, але й містить велику кількість вітамінів, мінералів і інших живильних речовин. У результаті захисні сили нашого організму підвищуються, а імунітет міцнішає.
Як заготовити сировину? Квітки збирають в кінці весни, при цвітінні кульбаби. А листя – і до, і під час, і після цвітіння. Але найкраще до цвітіння, поки вони свіженькі, ніжні і найкорисніші. Для використання в кулінарних цілях, після збору їх замочують на 1-2 години в солоній холодній воді для видалення гіркоти, обсушують і заморожують для подальшого використання. Кульбабу заготовляють в суху погоду. Для подальшого використання квітки і листя рослини можна також сушити на повітрі, розклавши їх в один шар на матеріалі або папері, або в спеціальній сушарці.