EUR: 39,2 грн.
USD: 42,85 грн.
Сьогодні: +7..+7 °C, чисте небо

Новини: Лист у редакцію "Є лише мить між життям і вічністю…"

    До нашої редакції звернулась мешканка Жовтих Вод Валентина Дмитрівна Шепелева, яка надіслала ворушливу історію життя своєї рідної тітки та попросила допомоги у мешканців міста  відродити пам’ять про неї.

    «18 травня 1922 року…

    100 років тому у селі Боголюбівка-Миролюбівка народилась Феня Сергіївна Карпенко - весела, енергійна, добра та працьовита. У родині було четверо дітей. Григорія, Ганну і Феню у 1941 році забрали до Німеччину. Їх батько Сергій Павлович Карпенко пішов на війну і зник безвісти. Усі троє дітей повернулися на Батьківщину живими, пройшовши через муки, тортури, голод, жахіття концтаборів…

    У 1956 році Феня з маленькою дворічною донечкою приїхала на Дніпропетровщину в гості до мами Марії Варфоломіївни. Але доля зіграла страшний жарт. Змучене серце Фені зупинилось у ніч на 29 червня 1956 року. А вдома її чекали сини Валерій та Леонід та чоловік Володимир, з яким вона познайомилася у концтаборі.

    Так вийшло, що народилася жінка у Боголюбівці і померла тут, залишившись назавжди у рідному селі.

    А в 1970 році приїхали на могилу вісім жінок – колишніх в’язнів концтабору, разом з якими Феня вела підпільну боротьбу з фашистами і робила все можливе і неможливе для наближення перемоги. У подарунок від всього світу на її могилу встановили чавунну плиту, що є свідченням надважких років підпілля Фені, з номером її загону та особистим концтабірним номером.

    Вже 100 років її могилу оточують квітучі кущі бузку. А от сам пам’ятник – маленька пірамідка, геть проржавіла. Потрібні гроші, щоб виправити цю помилку, адже ми вдячні і пишаємося цією героїчною жінкою. Будемо молитися про дорогих нашому серцю воїнів сьогодення, але не перекреслювати подвигів тих, хто віддав життя у Другій світовій вйіні.  

    Прошу жителів міста допомогти мені по можливості зібрати кошти на недорогий, але достойний жінки-героїні пам’ятник, щоб люди протоптали тропу до місця поховання Фені Карпенко, щоб жила у душі добра пам’ять про неї.

    Заздалегідь вдячна усім! Миру нашій Батьківщині!

    Картка Приватбанку 4731219122730033 (Шепелева Валентина Дмитрівна)