Як їжа підвищує настрій

Науковці зі США виявили, що їжа може по-різному впливати на певні вікові категорії людей. Окрім задоволення, харчі можуть викликати роздратування або стрес.
У дослідженні на цю тему вчені зібрали респондентів з різних країн. Люди повідомляли про спожиту їжу та свій психологічний стан.
«На настрій людей у віці від 18 до 29 років суттєво впливає споживання м'яса – регулярне його поїдання призводить до накопичення в мозку серотоніну і дофаміну, 
які викликають почуття задоволення та покращують настрій», – зазначили науковці.
А от схильними до психічних розладів у молодому віці виявилися ті, хто їв м'ясо двічі на тиждень та рідше і не був фізично активним.
Особам, які досягли 30-річчя, фахівці порадили вживати продукти з високим вмістом антиоксидантів. Також – відмовитися від кави та інших продуктів, що неналежним чином стимулюють нервову систему.
Щоб підвищити настрій, дієтологи рекомендують харчуватися продуктами-антидепресантами. Серед них – жирна риба, темний шоколад, корисні вуглеводи та їжа з високою концентрацією вітаміна D. 
Вівсяна крупа - це ще один ефективний засіб, що поліпшує самопочуття, завдяки низькому глікемічниму індексу і мікроелементу селену. Вівсяна каша після вживання повільно засвоюється, сприяючи поступовому вивільненню енергії.
Банани, як і шоколад, є багатим джерелом триптофану - амінокислоти, яка, як відомо, необхідна для підвищення рівня серотоніну - гормону щастя. Через таку здатність триптофан широко використовується в лікуванні і профілактиці таких захворювань як безсоння, депресія і тривожність.
А ще настрій піднімають яйця, особливо жовток. Вони багаті вітаміном D, який стимулює вироблення серотоніну в мозку. Крім того, лікарі настійно рекомендують споживати яйця в холодну пору року, щоб запобігти появі пригніченого стану через відсутність сонячних днів. 



Читати ще