Напої, які найкраще втамовують спрагу

Через сонце та спеку підвищується ризик порушення водного балансу організму. Дієтологи склали список напоїв, які краще інших підходять для підтримки водного балансу.
 
Вода з лимоном
У спеку лікарі настійно рекомендують у звичайну воду додавати або щіпку солі (так роблять на сході, де вміння впоратися зі спекою – питання виживання), або лимон. Вистачить половини цитруса на два літри. А можна пити мінералку.
Мінеральну воду краще вибирати лужну. І майте на увазі: її можна пити вдосталь, але тільки якщо в цій воді низький вміст солей. Не більше 2-3 грамів на літр води - такі  дані вказують на етикетці. Обмеження в першу чергу стосується тих, у кого є схильність до сечокам’яної хвороби, проблеми з нирками.


Айран (тан)
Цей напій прекрасний тим, що не тільки втамовує спрагу, але й частково – голод.  У складі  айрану багато білків, вітаміни, корисні мікроорганізми, він стимулює травлення...
А ще поліпшує роботу дихальних центрів, підвищуючи приплив кисню в легені. Цей кисломолочний напій можна купити в магазині. Але краще приготувати власноруч. Для цього потрібно взяти несолодкий натуральний йогурт (або кефір) і розбавити його мінералкою у співвідношенні 2 до 1. Додати щіпку солі і збити виделкою або вінчиком.
У справжній айран додають дрібно порізану свіжу зелень:  кріп, петрушку, кінзу, базилік. Але це на любителя.


Холодний зелений чай
Тільки зелений – чорний чай навпаки зігріває. І тільки прохолодний. Це на сонячному Сході люди звикли сидіти в багатошарових одягах і балуватися гарячим чаєм. Нам у нашому кліматі гарячого краще не пити – тиск зашкалить. Дубильні речовини в зеленому чаї гальмують усмоктування рідини з кишечнику. Тобто ним точно можна напитися! Чай не любить великих кухлів і поспіху. А «любить» піали, з яких п'ють маленькими ковточками. Зелений чай заварюють не менше 10 хвилин. Можна додати в нього м'яту – вона заспокоює – мед, лайм або лимон.


Порічковий морс
Червона смородина хоч і найбільш вітамінізована, не підходить людям з високою кислотністю, з хворобами шлунка. До речі, у правильно приготовленому морсі зберігається 2/3 корисних речовин від свіжої ягоди.
Рецепт простий: 300 г ягоди розчавити. Сік злити, а м'якоть змішати з 0,5 склянки цукру.  Залити літром води і прокип'ятити 5 хвилин.  Процідити й остудити. Додати сік. У холодильнику такий морс зберігається до 5 днів.


Трав'яний щербет
Мова про райхон-щербет з базиліка. Пучок чистої трави залити 1,5 л окропу. Залишити на 2-3 хв., додати 2 ч. л. цукру. А потім нарізаний часточками лимон: напій негайно з фіолетового стане червоним, апетитним. Настояти 20 хвилин, процідити, остудити. Можна зберігати в холодильнику 2-3 дні. До речі, щербет також можна робити з м'яти, тархуну, каркаде. 
 



Читати ще