НЕХАЙ КАСТРУЛІ СЯЮТЬ, ЯК НОВІ!

   

Зараз існує безліч спеціальних засобів для очищення посуду, однак часто вони або дуже агресивні, або малоефективні. Тож наводимо декілька простих і малозатраних способів позбутися пригару на каструлях.
 
1. Клей ПВА + господарське мило. На 4 літри окропу додати 1/3 натертого в  стружку господарського мила і  1 столову ложку клею ПВА, а потім отриману суміш прокип’ятити 30 хвилин. Допоможе впоратися навіть із найскладнішим пригаром.
2. Сода. Якщо забруднення не дуже сильне, достатньо потерти жорсткою губкою з содою, якщо ж складне, то посуд потрібно прокип’ятити в глибокому баку в розчині води з 1 склянкою соди. Для досягнення ще кращого ефекту слід використовувати кальциновану соду. Крім того, до розчину можна також додати 1–2 столові ложки оцту 9% або 1/2 господарського мила (72%).
3. Кухонна сіль. Пригар у каструлі заливають насиченим соляним розчином і  кип’ятять трохи більше години. Якщо ж потрібно позбутися нагару і жиру ззовні посуду, то потрібно прокип’ятити її в глибокій ємності.
4. Оцет. Перед тим, як помити каструлю, потрібно залити її оцтом 9% і витримати 2–3 години. Це допоможе позбутися не лише нагару, але й вапняних відкладень. Також можна прокип’ятити воду в  каструлі, додавши до неї 1/2 склянки оцту і  половинку господарського мила (72%), протягом 30–60 хвилин залежно від ступеня забрудненості.
5. Лимонна кислота. Вона також ефективно видаляє вапняні відкладення. Закип’ятіть у посудині воду (багато не потрібно, головне, щоб рідина покривала повністю зону забруднення), додайте 2 столові ложки лимонної кислоти і  прокип’ятіть отриманий розчин 15 хвилин. Якщо під рукою не знайшлося лимонної кислоти, можна замінити її соком лимона, однак він має меншу ефективність.
6. Сода + силікатний клей. Наповніть водою великий бак наполовину (так, щоб каструля могла поміститися там повністю), додайте у  воду 
200  г силікатного клею, 500  г соди. Після того, як усі інгредієнти розчиняться, поставте ємність на вогонь і кип’ятіть протягом години. Для більшої ефективності можна додати трохи натертого господарського мила та 100  г порошку. Цей спосіб здатний ліквідувати навіть застарілі нашарування на дні.
Варто лише зауважити, що спосіб слід обирати, зважаючи також на матеріал, з  якого виготовлена каструля.
Так, емальовані вироби не можна піддавати різким перепадам температури. Не слід їх дряпати металевими губками та застосовувати кислоти. Маючи справу з алюмінієвими каструлями, не варто використовувати соду або сіль, металеві сіточки та лужні засоби. Для очищення скла найкраще підходить сода, а для нержавійки годиться все, окрім солі.
 



Читати ще