Нітрати чи вітаміни?

   

Привабливі і стиглі на вигляд плоди та зелень – це ще не гарантія їхньої якості й безпеки. Чи є користь для здоров'я від вживання ранніх овочів без ризику отруїтися?
 
Лідерами з накопичення нітратів є листова (молода) капуста, редиска, зелень – кріп, цибуля, шпинат, салат. Менше накопичують нітрати огірки, броколі та цвітна капуста, кабачки, морква. І на третьому місці за небезпекою – горох, квасоля, томати, солодкий перець, картопля.
При виборі овочів зверніть увагу на їхній зовнішній вигляд:
Не беріть занадто великі та яскраві плоди.
Купуючи зелень і огірки, вибирайте пучки і плоди темно-зеленого кольору; зріз зелені повинен бути свіжим.
Огірки вибирайте твердіші, з тонкою шкіркою.
Молода капуста повинна бути легкою, не дуже твердою, лисття – блискучим і яскраво-зеленим.
При виборі редису не варто брати занадто великі плоди, шкірка повинна бути цілою, без плям.
Будь-які овочі та фрукти, незалежно від сезону, потрібно ретельно мити, а пожовклі або позеленілі частини обрізати або й викидати. Щоб знизити концентрацію нітратів у плодах або зелені, їх можна замочити в холодній воді на 15-20 хв., потім злити воду і повторити процедуру.
Не рекомендовано вживати в їжу стебла листових овочів і зелені, в них нітратів найбільше: краще використовувати гілочки. Овочі для салатів, які не будуть піддаватися тепловій обробці, після замочування рекомендується збризнути соком лимона або граната, кислота допомагає знизити дію нітратів. Огірок і редиску краще почистити від шкірки повністю. Намагайтеся уникати тривалого зберігання овочів навіть у холодильнику. Також не зберігайте розрізані овочі, намагайтеся відразу їх використовувати.
 



Читати ще