
Названі продукти, які не можна розігрівати після приготування
Як часто ви, вирішуючи заощадити час на куховаріння, готуєте страви про запас, на сьогодні і на завтра? Дізнайтеся, які продукти ні в якому разі не можна піддавати повторній термічній обробці.
І справа не тільки в тому, що при розігріві ці страви змінюють свої смакові властивості в гіршу сторону і позбавляються частини корисних речовин. Все набагато серйозніше: розігріті повторно, ці продукти можуть бути небезпечні для вашого здоров'я і здоров'я вашої сім'ї.
Рис
Фахівці радять його з'їдати відразу ж після приготування, і ось чому. За даними Агентства з харчових стандартів, сирий рис може містити деяку кількість спор бактерій, що викликають харчове отруєння. Певна їх частина може вижити навіть після термічної обробки рису, правда, вона невелика і не може викликати проблем зі здоров'ям, якщо ви з'їсте щойно приготовану страву з рису. А ось якщо він трохи постоїть при кімнатній температурі, спори розмножуються, і дуже швидко! Розігріваючи рис ще раз, ви тільки збільшите їх кількість, що може загрожувати отруєнням.
Гриби
Ви, напевно, і самі помічали, що розігріті гриби мають трохи інший смак, ніж щойно приготовані. При розігріванні змінюється структура білка в грибах, він гірше засвоюється і навіть здатний викликати проблеми з травленням. Якщо вже у вас залишилася з учорашнього дня страва з грибами, з'їжте її в холодному вигляді.
Яйця
Точно так само, як у випадку з грибами, білок в яйці змінює свою структуру при розігріванні. Під час повторної термічної обробки в яйці виділяються токсини, які потенційно можуть завдати шкоди вашому здоров'ю. До речі, це поширюється тільки на варені й смажені яйця: якщо ви приготували соус, наприклад бешамель, з використанням яєць, можете сміливо його розігрівати.
Буряк
Здавалося б: ну як може зашкодити організму розігріте блюдо з буряком?! Виявляється – може: при повторному нагріванні нітрати, що містяться в буряку, стають особливо шкідливими. До речі, це відноситься і до моркви, і до селері, і до шпинату! Майте на увазі, що страви, які містять ці овочі, краще не розігрівати або, принаймні, виймати перед розігріванням з каструлі.
Курка
Цей улюблений багатьма продукт теж стає небезпечним через переродження білків при повторному нагріванні. Якщо вже ви не любите їсти холодну курку, підігрійте її трохи на маленькому вогні, але ні в якому разі не на великому: при сильному нагріванні в курці виділяються шкідливі токсини, які можуть викликати проблеми зі шлунком.
Картопля
Розігріту картоплю не можна назвати дуже шкідливим продуктом, але користі від неї ніякої. Якщо свіжо приготовлене картопляне пюре або запечена картопля – це джерело корисних вітамінів і не менш корисного крохмалю, то при повторному нагріванні крохмаль розпадається, вітаміни випаровуються, і ви отримуєте щось, звичайно, здатне дати вам відчуття ситості, але абсолютно марне як блюдо.