EUR: 39,5 грн.
USD: 43,05 грн.
Сьогодні: +9..+10 °C, хмарно

: У Жовтих Водах збиратимуть джерела іонізуючого випромінювання

    У пілотний проект потрапили вісім міст, серед яких – Жовті Води.

    В інформаційній кампанії з радіаційної обізнаності «КРОК до безпеки», яка проходить в Дніпропетровській області вже протягом восьми місяців, оголошено про початок нового етапу роботи з громадами та громадянами. На черзі - збір небезпечних джерел іонізуючого випромінювання, які опинилися за межами державного регулювання. З 16 лютого по 19 березня в містах Дніпро, Верхньодніпровськ, Кам'янське, Марганець, Нікополь, Покров, Жовті Води та Кривий Ріг працюватиме мобільна радіологічна лабораторія від проекту «КРОК до безпеки». Вона буде базуватися у спеціально відведених місцевими органами влади місцях.

    «Це логічне продовження нашого проекту, - заявила його керівник Олена Сальник. - Ми багато розповідали жителям міст і сіл про шкоду володіння радіоактивними предметами і небезпеку контактів з ними. Тепер готові на практиці показати, як правильно позбавлятися цих небезпечних речей. Наша лабораторія оснащена сертифікованим обладнанням. Фахівці, які в ній будуть працювати, можуть надати будь-яку інформаційну підтримку громадянам, дати будь-які пояснення з приводу техногенної радіації. А ще провести необхідні дослідження території, предметів, майна, якщо є мотивовані підозри про наявність радіоактивних предметів. Всі ці послуги і для громад і для громадян безкоштовні ».

    У разі виявлення радіоактивних предметів фахівці лабораторії не вилучають і не утилізують їх самостійно. Це компетенція спеціальних служб, яким повідомляють про виявлення неврахованих джерел в установленому порядку, розписаному в постанові Уряду і згідно регіонального Плану дій. Всі роботи по вилученню, перевезенню та захороненню в компетенції Державного спеціалізованого підприємства «Об'єднання «Радон» і його Дніпровської філії.

    Начальник служби радіаційної безпеки Дніпровської філії ДСП «Об'єднання «Радон» Алім Галушка розповів, що відомство надасть досвідчених співробітників і обладнання для вилучення і ліквідації радіаційних предметів. «Наша організація є сигналізатором цікавих і, в той же час, небезпечних знахідок. При виявленні радіаційних об'єктів вступає в дію певна процедура. А саме збирається відповідна комісія з представниками місцевої влади, яка визначає, чи є об'єкт небезпечним? Якщо так, тоді підключаються до роботи наші фахівці. Загальним зусиллями ми зможемо ідентифікувати знахідку, визначити радіаційні параметри і надалі, коли комісія дасть вказівку - ми пакуємо і транспортуємо цей предмет відповідно до технологічних вимог. Наш підрозділ має досвідчених фахівців, відповідний транспорт та обладнання», - говорить він.

    Член комісії Дніпропетровської облради з питань екології Тетяна Холоденко розповіла про взаємозв'язок джерел іонізуючого випромінювання з навколишнім середовищем. При цьому вона зазначила, що радіаційно небезпечні предмети знаходитися в хаотичному порядку на території області не повинні. «Якщо іонізуючі джерела випромінювання розкидані і невпорядковано зберігаються - питання потрібно вирішувати шляхом моніторингу на пересувної лабораторії. Кожне іонізуюче джерело повинно стояти на обліку і, коли закінчується його термін експлуатації або джерело виходить з ладу, також необхідно його правильно утилізувати. В Україні такі правила є і вони дотримуються. Якщо є несанкціоновані звалища по зберіганню радіаційних джерел, то вони повинні герметизувати. Також необхідно з'ясувати, хто є власником, і тільки тоді приймати всі превентивні заходи і правила, які прописані в українському законодавстві », - сказала вона.

    Міжнародний аналітик Станіслав Жолудєв повідомив, що Дніпропетровщина - найбільший промисловий регіон України, і його жителі можуть зіштовхнути з різними видами радіоактивних предметів - від побутових до промислових. Станіслав Жолудєв зазначив, що збір загублених джерел випромінювання - необхідний крок, щоб підтримувати екологічну ситуацію в регіоні стабільної. «Дніпропетровщина - найбільший регіон України за кількістю населення і за густотою розташування підприємств добувної галузі. Ядерна столиця України - Жовті Води - також знаходиться в нашому регіоні. Поруч з Дніпром є два радіоактивних сховища - в колишньому Солонянському районі (нині Дніпровський), і між Дніпром і Каменським. І, звичайно, всі ці радіоактивні матеріали могли потрапити до населення у вигляді «сувенірів». А також через металобрухт, який є одним із самих основних джерел випромінювання», - каже аналітик.

    Також він розповів, що з особистого досвіду знає про випадок виявлення іонізуючих джерел і про небезпеку, які вони несуть. «У Черкасах надійшов сигнал, що одна з багатоповерхівок міста страшно фонить. Туди вирушили на перевірку з дозиметром. Виявилося, що в будинку жив моряк з атомного підводного човна, який з собою прихопив «сувенір», що десятиліттями випромінював радіацію. Наші співвітчизники можуть навіть не підозрювати, що володіють радіоактивними речами », - сказав він.

    За матеріалами: ИА «Мост-Днепр», dnepr.info.