EUR: 39,2 грн.
USD: 42,9 грн.
Сьогодні: +3..+3 °C, кілька хмар

: Чому «самопроголошеній президент» Балахін черговий проект Кремля в Україні

     

    Фігурант ряду кримінальних проваджень та скандально-відомий активіст із Дніпра Анатолій Балахін проголошує себе то депутатом, то президентом, діючи перевіреними методами, які дуже схожі на «русскую весну». 

    21 грудня на Майдані Незалежності у центрі Києва Анатолій Балахін із своїми небагатьма прибічниками провели псевдо-акцію, яка залишилась не поміченою жодними українськими ЗМІ. Це логічно, так як вказана акція, якій учасники придумали назву «Всеукраїнський національний конгрес», несла радше провокацію на конфлікт з українськими патріотами, ніж презентацію якихось суспільних настроїв.

    Фейковості вказаному зібранню придав і той факт, що там проголосили «нового президента, уряд, окремі органи влади» і ще багато чого, яке викликало іронію і сарказм у користувачів соціальних мереж. Навіть самі учасники «конгресу» у коментарях зізнаються, що прийшли за компанію і, можливо, фінансову винагороду напередодні новорічно-різдвяних свят.

    Тим не менше, сам організатор вказаних акцій Анатолій Балахін діє досить послідовно, дотримуючись головних нарративів і тез російської пропаганди щодо неконституційності влади в Україні, утисків прав і свобод і ще багато чого, що проголошували сепаратистські лідери весною 2014 року.

    Ще у 2016 році Анатолій Балахін взяв участь у з’їзді сепаратистів, який проходив у Дніпрі. Тоді активіст прославився резонансними заявами, які облетіли мережу Інтернет. На вказаній конференції Балахін заявляв, що «Україна існує тільки на папері, а сучасна українська нація своєї держави не має і є лише колонією Росії". 

    Журналісти зробили також підбірку інших скандальних висловлювань активіста Балахіна з його численних публічних виступів і відеороликів, які можуть стати одним із доказів завуальованої мети проведення подібного роду зібрань і мітингів по різних містах України. 

    До прикладу, Анатолій Балахін завжди негативно висловлюється про діяльність українських органів влади, які, на його думку, ніколи не отримували повноваження на здійснення місцевого самоврядування у нашій державі. Він вважає, що «сучасні органи місцевого самоврядування взагалі треба розпустити, а на основі результатів місцевих референдумів і виборів обрати нові». Все це має відбуватись на основі Конституції України 1996 року.

    Крім того, сам горе-активіст вже заявляє про створення таких органів в Україні. За його словами, з лютого 2020 року його активістами начебто вже створено 46 територіальних органів місцевого самоврядування у 16 областях України. Анатолій Балахін навіть наголошує, що «особисто консультує тих, хто хоче створити свій власний муніципальний орган влади». 

    Це відноситься також і до діяльності Верховної Ради України, яку Балахін та його послідовники планують розпустити. На мітингах останній неодноразово говорив, що «Верховну Раду взагалі треба визнати нелегальною і організувати ліквідацію цієї державної установи, так як конституція її припинила свою чинність».

    Ще одна українська інституція, яка не дає спокою пану Балахіну - це правоохоронна система, зокрема діяльність ЗСУ. Активіст практично завжди у публічних виступах наголошує, що «наші Збройні Сили – незаконне утворення, командирів якого треба переконувати приєднуватись до підтримки новостворених органів виконавчої влади, а хто з них буде проти – відповість по закону». Не визнає останній і діяльність Національної поліції та СБУ, яким він вже знайшов нових «самопроголошених керівників».  

    Цікаво також і те, що самому Анатолію Балахіну фактично нема з ким проводити всі ці незаконні провокаційні дії, так як кількість його прихильників в Україні сягає не більше двох-трьох десятків осіб, які і беруть участь у постановочних мітингах. Мало того, багато з них – люди з кримінальним минулим або взагалі психічно-неврівноважені особи, які готові до радикальних дій заради конкретного заробітку. 

    Отже, як не дивно, але всі наведені вище цитати Анатолія Балахіна нагадують більше про події весни 2014 року на Донбасі, коли подібні заяви лунали із трибун «самопроголошених лідерів» ДНР та ЛНР, які пізніше виявились поза законом, ніж про демократичні свободи сучасної європейської держави.

    Хоча, такий сценарій не можливий у сучасній Україні, а подібні мітинги та акції служать маніпуляціями у ЗМІ, ймовірно, з корисливих цілей їх організаторів.  

    Джерело: telegra.ph